Σταύρος Κελέτσης: «Γι’ αυτήν την Κυβέρνηση η διαφάνεια είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ»

Αθήνα, 10.03.2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σταύρος Κελέτσης: «Γι’ αυτήν την Κυβέρνηση η διαφάνεια είναι όρος
εκ των ων ουκ άνευ»

«Η διαφάνεια και ο απόλυτος σεβασμός στους θεσμούς είναι αδιαπραγμάτευτοι όροι για την Κυβέρνηση» τόνισε ο βουλευτής Έβρου κ. Σταύρος Κελέτσης, απαντώντας στον Εισηγητή της Αντιπολίτευσης κ. Γ. Κατρούγκαλο,  με παρέμβασή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, κατά την παρουσίαση του ετήσιου προγράμματος ελέγχου για το 2022 από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο Βουλευτής Έβρου επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση, σέβονται απόλυτα και προστατεύουν τους θεσμούς της Πολιτείας, όπως αυτόν του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σεβόμαστε απόλυτα τη διάκριση των εξουσιών που είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την εργαλειοποίηση των θεσμών με αφορμή θέματα επικαιρότητας, που θέτει η αντιπολίτευση προκειμένου να εξυπηρετήσει δικούς της πολιτικούς και μικροκομματικούς σκοπούς.

Αυτό που ήθελε η Αντιπολίτευση την περίοδο που είχαμε την κορύφωση της Πανδημίας ήταν να αναδείξει τη δική της ρητορική και επιχειρηματολογία σε σχέση με τη διαχείριση κρίσεων. Εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ τον έλεγχο, δεν αρνηθήκαμε ποτέ τη διαφάνεια. Η διαφάνεια για την Κυβέρνηση αυτή είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ.

Όμως δεν θα επιτρέπαμε ποτέ στην Αντιπολίτευση να χρησιμοποιήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως και τα άλλα θεσμικά όργανα και πολύ περισσότερο τα όργανα της δικαιοσύνης, ως εργαλείο στην άσκηση των αντιπολιτευτικών της στόχων. Γι’ αυτό και σήμερα σε ουδέτερο χρόνο ζητάμε εμείς, η πλειοψηφία, τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου, σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά διαχείρισης της Πανδημίας, όπως και εκείνα των ακραίων συνθηκών που δημιούργησε η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι ότι λειτουργούμε υπό το βάρος μιας νέας πραγματικότητας, που μας την επιβάλλει η κλιματική αλλαγή και τα οξεία φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί, όπως είναι οι πυρκαγιές το καλοκαίρι και οι πλημμύρες, και τα οποία θα πρέπει η κάθε κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, αλλά και με όρους διαφάνειας.

Έχουμε την πανδημία, που σύμφωνα με τους επιστήμονες εμφανίζεται μια φορά στα 100 χρόνια και πράγματι τίθενται νέα ζητήματα διαχείρισης όπως αυτό  της λειτουργίας του συστήματος υγείας και πάλι με όρους αποτελεσματικότητας αλλά και διαφάνειας.

Το τρίτο θέμα είναι η αναστάτωση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και είχε ως συνέπεια την αύξηση στις τιμές, στο κόστος της ενέργειας και των ειδών πρώτης ανάγκης. Μπαίνουμε σε μία νέα φάση παρεμβατικότητας του Κράτους στην Οικονομία προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι ομαλής λειτουργίας της αγοράς, ο έλεγχος της ακρίβειας, η πάταξη της κερδοσκοπίας και η εξασφάλιση της διαφάνειας».

Κατά την παρέμβασή του ο Βουλευτής Έβρου έθεσε στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα επιπλέον ζήτημα που αφορά τους πολιτιστικούς συλλόγους και τα αθλητικά σωματεία πανελλαδικά αλλά και στον Έβρο. Ο Βουλευτής υπογράμμισε πως, ο ίδιος προφανώς, τάσσεται υπέρ του ελέγχου και της διαφάνειας ζήτησε όμως ταυτόχρονα την κατανόηση από την πλευρά των κατά τόπους ελεγκτικών οργάνων καθώς πολλές φορές η διαδικασία του ελέγχου υπερβαίνει τα όρια της αυστηρότητας και της τυπικότητας, με αποτέλεσμα πολλοί σύλλογοι να οδηγούνται σε αδιέξοδο ακόμη και σε κλείσιμο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως από την πλευρά τους υπάρχει αδιαφάνεια ή φαινόμενα κακοδιαχείρισης.