Σημαντική η στήριξη της Κυβέρνησης προς τους αγρότες. Στο πνεύμα της πρόσφατης συνάντησης Κελέτση με τον ΥπΑΑΤ

Αλεξανδρούπολη, 07.02.2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημαντική η στήριξη της Κυβέρνησης προς τους αγρότες.
Στο πνεύμα της πρόσφατης συνάντησης Κελέτση με τον ΥπΑΑΤ

Μέτρα στήριξης στους γεωργούς και κτηνοτρόφους της χώρας, συνολικού ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Πρόκειται για ενέργειες ενίσχυσης των αγροτών μας που δοκιμάζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, τα μέτρα προβλέπουν :

  • Μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών των κτηνοτρόφων, δηλαδή επί του τζίρου τους από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της συγκεκριμένης ενίσχυσης εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ένα ακόμη μέτρο που αφορά στους κτηνοτρόφους και είχε ήδη ανακοινωθεί, αφορά στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.
  • Την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης, για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.
  • Την άμεση έκδοση ΚΥΑ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ήδη εξαγγελθεί.

«Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα πως βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών μας. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος καθώς το θέμα της λήψης μέτρων αντιμετώπισης του υψηλού κόστους παραγωγής και ενίσχυσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας, ήταν το πρώτο που είχα θέσει στον Υπουργό κ. Λιβανό στην πρόσφατη συνάντηση εργασίας μας την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης.