Δελτίο τύπου που αφορά την παρέμβαση του κ. Σταύρου Κελέτση για θέματα ασφαλείας της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 26-10-2022

Στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα δημόσιας ασφάλειας των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης και συγκεκριμένα στην 11η Συνάντηση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής ομάδας ελέγχου της EUROPOL που έλαβε χώρα στις 24 και 25 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο βουλευτής Έβρου κ. Σταύρος Κελέτσης. Σε παρέμβασή του στην ενότητα για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία σε θέματα ασφάλειας και ανάπτυξης του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε τα ακόλουθα:

«Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζουμε ότι η αναστάτωση που προκαλείται από έναν πόλεμο, όπως στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, δημιουργεί εύφορες συνθήκες και δίνει χώρο στα δίκτυα του Οργανωμένου εγκλήματος με σημαντικές προεκτάσεις και νέους κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την εσωτερική ασφάλεια των κρατών που απαρτίζουν την Ένωση, όπως και η EUROPOL έχει αποδεχθεί.

Εγκλήματα όπως η εμπορία ανθρώπων και ιδιαίτερα η σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση ανηλίκων και γυναικών, η λαθραία διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών, οι κυβερνοεπιθέσεις αλλά και το λαθρεμπόριο όπλων ανθούν υπό αυτές τις συνθήκες.

Πριν όμως καταδικάσουμε αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να καταδικάσουμε απερίφραστα το βασικό έγκλημα κατά των απλών, άμαχων ανθρώπων που η ρωσική πολεμική μηχανή διαπράττει αυτό το διάστημα με την καταστροφή των υποδομών ενέργειας σε σπίτια , σχολεία και νοσοκομεία  με στόχο τους ίδιους τους αθώους πολίτες, γυναίκες και παιδιά! Είναι εγκλήματα που στρέφονται κατά των αξιών του σύγχρονου πολιτισμένου κόσμου, που το αξιακό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να ανεχθεί! Αλλά και πρακτικά θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα ανθρωπιστικής κρίσης και ροών – εντός του χειμώνα – προς της χώρες της Ένωσης αλλά και  ανατροφοδότησης των συνθηκών πρόκλησης των εγκλημάτων για τα οποία συζητάμε.

Βεβαίως η EUROPOL έχει ήδη αναπτύξει δράση και έχει κινηθεί άμεσα με επιχειρησιακές ομάδες που υποστηρίζουν τις εθνικές αρχές με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων. Κλειδί για την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου  προγράμματος είναι η συνεργασία σε λειτουργικό επίπεδο αλλά και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης αλλά και των τρίτων χωρών που συνδέονται με την Ευρώπη με ειδικό καθεστώς και επιθυμούν να γίνουν κάποια στιγμή μέλη της. Δυστυχώς χώρες όπως η Τουρκία πέραν του ότι δεν έχουν συντονιστεί με την Ένωση στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, δεν συνεργάζονται όπως θα έπρεπε και στα θέματα του οργανωμένου εγκλήματος αλλά αντιθέτως με πολλούς τρόπους στηρίζουν και διευκολύνουν τα κυκλώματα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων προκειμένου αυτοί να περάσουν στην Ευρώπη.  Η Ευρώπη στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δράσει άμεσα και συντονισμένα χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και επιβάλλοντας κάθε μέτρο που έχει στη διάθεσή της. Σας ευχαριστώ.»