Δελτίο Τύπου που αφορά την ομιλία του κ. Σταύρου Κελέτση στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2023

Σταύρος Κελέτσης: «η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής Κοινωνίας γιατί διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις»

Την απόλυτη πεποίθηση ότι η  Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας και θα πάρει την αυτοδυναμία τόνισε ο βουλευτής Έβρου χθες το βράδυ, μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό. Ο Σταύρος Κελέτσης ήταν ένας από τους τέσσερις Ειδικούς Εισηγητές της Κυβέρνησης στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023.

Στην ομιλία του ο βουλευτής αναφέρθηκε αρχικά στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και στο οποίο καλείται να εκτελεστεί ο Προϋπολογισμός του 2023. 

«Η αβεβαιότητα  συναρτάται από το ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις συνέπειες στην παραγωγή και την παγκόσμια οικονομία που διαμορφώθηκε αρχικά μεν από την Πανδημία του Κορονοϊού και φυσικά με τον Πόλεμο στην Ουκρανία και την αναστάτωση που προκάλεσε τόσο στο θέμα της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας και την επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε, όσο κυρίως τη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου και γενικότερα των καυσίμων και της ενέργειας. Που όπως είναι φυσικό με τη σειρά τους προκάλεσαν τα μεγάλα κύματα ακρίβειας και πληθωρισμού στις οικονομίες όλων των χωρών του κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

«Ανέκδοτο τα περί ακρίβειας Μητσοτάκη»

Ο κ. Κελέτσης αναφερόμενος στις γενικότερες συνθήκες και τη στάση της Αντιπολίτευσης τόνισε:

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο θολή και αβέβαια προοπτική. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας από 6,1% σε 3,2%. Και στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε στο 2,6% το 2022, με πρόβλεψη 1,2% το 2023, υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 6% πληθωρισμό στις αναπτυγμένες οικονομίες και 9,5% στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μέσα σ’ αυτό το τοπίο που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως το αφήγημα της Αντιπολίτευσης και οι ισχυρισμοί  περί ακρίβειας Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας και ακούγονται ως ανέκδοτο».

Ο κ. Κελέτσης αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και την πανδημία τονίζοντας ότι: «Για την αντιμετώπιση των συνεπειών  της  ενεργειακής κρίσης για το 2022, το ύψος των παρεμβάσεων  ανέρχεται στα 4,8 δις ευρώ. Η Κυβέρνηση  στήριξε το σύνολο μας κοινωνίας : τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα μέρος της  αύξησης του κόστους της ενέργειας. Αλλά και στοχευμένα τους συμπολίτες μας όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και τα ΑΜΕΑ  και  τις κοινωνικές ομάδες όπως γεωργούς, κτηνοτρόφους, ελεύθερους επαγγελματίες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες και είχαν την μεγαλύτερη ανάγκη. Για το 2023 πέραν των 250 εκ ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το επίδομα θέρμανσης προβλέπονται επιπλέον πιστώσεις ύψους 1 δις κυρίως για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και την κάλυψη του κόστους των ενεργειακών δαπανών. Όσον αφορά το κόστος των συνεχιζόμενων παρεμβάσεων για το 2022  για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αυτό ανέρχεται σε ύψος 4,4 δις ευρώ.

Πέραν των ανωτέρω που αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης, τόσο για το 2022 αλλά και για το 2023 προβλέφθηκαν παρεμβάσεις, φορολογικού ή ασφαλιστικού χαρακτήρα,  προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά που πλήττονται από τον πληθωρισμό και να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Οι παρεμβάσεις αυτές ανέρχονται στα 301 εκ ευρώ για το 22 ενώ θα φτάσουν το ύψος των 4,2 δις για το 2023 και οι κυριότερες είναι:

Η μόνιμη και οριστική κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023.

Η διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και του μειωμένου ποσοστού ΦΠΑ σε επιλεγμένα  προϊόντα και υπηρεσίες, λόγω της πανδημίας.

Η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και το 23 και  μέχρι το τέλος του 2024,

  Η κάλυψη μέρους του κόστους της στέγης με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω /Εξοικονομώ – Ενοικιάζω» για τα νέα ζευγάρια ως 39 ετών.

 Η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες

Η αύξηση του επιδόματος  στέγασης των φοιτητών»

«Τι αποδεικνύουν όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις που έγιναν του 2022 ή πρόκειται να γίνουν το 2023;», κατέληξε ο κ. Κελέτσης. «Την ευαισθησία της κυβέρνησης,  ιδιαίτερα για εκείνους  που πλήττονται περισσότερο και είναι πιο ευάλωτοι στις κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας. Και δεν είναι τυχαία η εδραίωση στην ελληνική κοινωνία της πεποίθησης ότι αυτή η Κυβέρνηση και αυτός ο Πρωθυπουργός μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα, καλύτερα από κάθε άλλον, τις κρίσεις! Αυτή η πεποίθηση δεν πρόκειται να αλλάξει κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης – όσο κι αν προσπαθείτε με λάσπη – να πλήξετε την Κυβέρνηση. Και θα εκφραστεί ξεκάθαρα με την ψήφο των Ελλήνων στις εκλογές!»